Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

σχεδιασμός

Το σχέδιο (εικ.1) που δόθηκε ήταν ένας κήπος περίπου 100τ.μ. όπου στην βορειοανατολική πλευρά του υπάρχει πεζόδρομος, στη βορειοδυτική ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, στην νοτιοανατολική συνορεύει με κήπο άλλου σπιτιού και στην νοτιοδυτική υπάρχει κατοικία.
Η είσοδος που δόθηκε για το οικόπεδο θα μπορούσε να αλλαχθεί, καθώς και τα ήδη υπάρχοντα φυτά που βλέπετε στο σχέδιο (εικ.1)










 εικ. 1


Η όποια σκέψη για λύση βασίστηκε στο να κρατηθεί το φυτό ουασιγκτώνια, που βρίσκεται στο κέντρο του κήπου, ως κεντρικό βασικό στοιχείο του, η είσοδος για το αυτοκίνητο να μείνει στην βορειοδυτική πλευρά και η είσοδος για τους κατοίκους να δημιουργηθεί στη θέση που θα όριζε το τελικό σχέδιο του κήπου, με κύρια σκέψη όμως να βρίσκεται στην πλευρά του πεζόδρομου.
Οι επιλογές ήταν πολλές, είτε να δημιουργηθεί ένας κήπος του οποίου το σχέδιο θα ήταν γραμμικό, με είσοδο για τους κατοίκους απο τον πεζόδρομο και με ευθεία πορεία προς την είσοδο του σπιτιού, είτε με πιο ελεύθερες στρογγυλεμένες πορείες με την είσοδο των κατοίκων στην γωνία, δίπλα απο την είσοδο του αυτοκινήτου (εικ.2).
 













 εικ.2


Άλλη μια λύση ήταν να χωριστεί ο κήπος σε 3 ίσα μέρη και το κάθε ένα να έχει διαφορετικά επίπεδα και επίσης την πορεία των κατοίκων προς την είσοδο του σπιτιού, ευθεία απο τον πεζόδρομο (εικ.3).











εικ.3



Άλλη μια ιδέα ήταν ο συνδυασμός γραμμικών λύσεων με πιο ελεύθερες-στρογγυλεμένες (εικ.4)











εικ.4



Μέχρι το τελικό στάδιο έγιναν πολλές παραλλαγές και προσπάθειες για την τελική λύση. Ενδεικτικά παραθέτω μερικά, στα οποία παρουσιάζονται και θέσεις τοποθέτησης φυτών :




Εφόσον κατέληξα στην τελική λύση του σχεδίου, το επόμενο στάδιο ήταν η επιλογή φυτών.









Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου